Slečna Marplová navždy opustila jeviště světa

14.04.2016

Slečna Marplová navždy opustila jeviště světa

Vážení a milí diváci, divadelní přátelé,
se zármutkem si Vám dovolujeme oznámit, že naše bystrá slečna Marplová Věra Kubánková už žádný případ nevyřeší. Ve středu 13. dubna 2016 navždy opustila jeviště světa a my ji alespoň takto na dálku naposledy tleskáme.
Slečna Marplová byla drahoušek a Věra Kubánková ještě větší.
Věra Kubánková se narodila v Košicích, gymnázium studovala v Hradci Králové. V roce 1948 absolvovala brněnskou konzervatoř a poté nastoupila do svého prvního angažmá v Horáckém divadle v Jihlavě. Po krátkém působení v Divadle pracujících v Gottwaldově (dnešní Zlín) se stala členkou Realistického divadla Zdeňka Nejedlého v Praze (1952 – 1967), následovalo Divadlo Za branou pod vedením Otomara Krejči (1967 – 1972) a poté se opět vrátila do Realistického divadla, kde strávila dalších sedmnáct let. Po obnovení Divadla Za branou znovu vstoupila na jeviště pod vedením Otomara Krejči.
Od roku 1994 byla na odpočinku a příležitostně vystupovala v různých divadlech:
Divadlo Radka Brzobohatého, Divadlo Na zábradlí, Divadlo Na Jezerce aj.
V Městském divadle Mladá Boleslav přijala v roce 2011 nabídku Pavla Kheka a vytvořila roli Paní de Rosemonde v inscenaci Nebezpečné vztahy Christophera Hamptona. O dva roky později si ji přizvala ke spolupráci Helena Glancová na inscenaci Marvinův pokoj Scotta McPhersona, kde vytvořila roli tetičky Ruth.
Její poslední rolí byla Slečna Marplová v detektivní hře Agathy Christie Vražda na faře, rovněž v režii Heleny Glancové.